Weet jij wat je elke dag op je huid smeert ?

Weet jij wat je elke dag op je huid smeert ? 

 

Grote kans dat jij spullen op je huid smeert die eigenlijk niks (goeds) doen voor je huid,

daarom wil ik je graag helpen! 

Want waar moet je bijvoorbeeld op letten als je een potje crème koopt of een shampoo ? 

In heel veel reguliere producten zitten vaak ingrediënten die schadelijk zijn voor de huid, niet altijd gelijk maar vaak op lange termijn.

En kijk eens naar de product verpakkingen, zijn deze wel duurzaam of zijn ze verpakt in plastic? 

 

 

 

 

 

Hier een paar ingrediënten op een rijtje die absoluut niet in je badkamer kastje horen:

 

Minerale olie (Petrolatum, Vaseline, Parafinnum, Ceresin, Ozokerit, Cera microcrystallina) Minerale olie is een afvalproduct uit de olie-industrie en vaak het hoofdingrediënt voor een crème omdat het goedkoop is. Minerale olie doet echter niets voor de huid. Het sluit je huid af met een waterdicht laagje, waardoor je huid niets meer kan opnemen of uitscheiden. Het gevolg is dat je huid uit balans raakt. Hij wordt droger (en veroudert dus sneller) of juist vetter waardoor je verstoppingen krijgt.

 

Parabenen of Phenoxyethanol, Ingrediënten die de hormoon- huishouding kunnen verstoren Op het etiket: methylparabeen, ethylparabeen, propylparabeen, butylparabeen, isobutylparabeen, phenoxyethanol, PEG Deze conserveringsmiddelen hebben een negatief effect op je lichaam. Parabenen hebben een hormoongelijkende werking en phenoxyethanol is een stof waar steeds meer mensen allergisch op reageren

 

Synthetisch Parfum Parfum is vaak de veroorzaker van allergische reacties en ook bevat het vaak ftalaten die een slechte werking hebben op de hormoonhuishouding. 

 

Poly Ethyleen Glycol De afkorting PEG- wordt gebruikt met daarachter een nummer. Naast dat deze emulsifier een uitdrogend effect heeft op de huid, komen er bij de productie van deze stof ook ongezonde bijstoffen vrij (dioxane).

 

SLS en SLES (Sodium Lauryl Sulfate en Sodium Laureth Sulfate) Deze stoffen zorgen voor een schuimend effect in producten, maar zijn uitdrogend en zeer irriterend. Dit ingrediënt zit vaak in shampoo, douchegels & handzeep. 

 

Siliconenolie (Dimethicone en Cyclomethicone) Deze olie vind je vaak terug in anti-aging producten omdat het de lijntjes opvult, maar daarbij sluit het ook de huid af.

Per product zijn de percentages van de afzonderlijke bestanddelen misschien wel toelaatbaar, maar wat is het effect is van al die middelen tezamen? Ga maar eens na hoeveel producten jij per dag gebruikt. Dat zijn er soms wel tien verschillende per dag: van tandpasta en zeep tot shampoo, deodorant en make-up.

 

Polyethylene (PE), Polypropylene (PP), Polyethylene terephthalate (PET), Polymethyl methacrylate (PMMA), Nylon, Silica, Tocopherol acetate ofwel Microplastics. 

Microplastics worden vaak gebruikt voor de elasticiteit van een product, maar vind je in tandpasta en cosmetica ook terug voor de structuur (denk aan ‘scrubkorrels’ en glitters). Op deze manier komt plastic in het lichaam terecht, maar ook in de natuur.Voor beiden geen fijn idee.Wij vermijden microplastics liever en kiezen voor een natuurlijke variant zoals suiker- korrels, rijstkorrels of calciet.

 

En  zo vervang je plastic in de badkamer:

 

🌏Vervang je plastic wattenstaafjes voor houten varianten. 

🌏Vervang wegwerpscheermesjes voor een roestvrijstalen variant. 

🌏Plastic tandenborstel? Laat de volgende van bamboe zijn.

🌏Plastic verpakkingen van verzorgingsproducten vervang je voor gerecycled, hervulbaar of biobased, oftewel gemaakt van suikerriet of maïszetmeel.

🌏Wattenschijfjes in een plastic verpakking? Of reinigingsdoekjes? Je hebt ook wasbare varianten.Heel handig en een stuk duurzamer.Washandjes volstaan trouwens ook heel goed.

🌏Gebruik tandpasta tabletten, daar doe je ook een stuk langer mee!

🌏Gebruik een menstruatiecup of biologische tampons/maandverband. Omhulsels van tampons en maandverband zijn vaak ook van plastic. Enne... Een cup is ook beter voor je portemonnee. 

 

 

 

Dus duik de badkamer in en ga etiketten checken! Het is even een klusje maar als het goed is houdt je dan je lievelingsproducten over die geen schadelijke ingrediënten bevatten, na deze klus kan je een heerlijk  beauty dagje/avondje houden in je eigen badkamer. 

 

Wil je graag meer informatie over de producten die je op je huid smeert of een advies ? Je kan altijd een bezoekje brengen aan de salon of een mailtje sturen, ik help je graag! 

 

 

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0